Miercuri, 25 octombrie 2017, ora 09.00, reprezentanul Asociației Europene ”Dimitrie Cantemir” (AEDC) domnul col(r.) Viorel Ciobanu, secretar general, însoțit de domnul Cucu Cătălin au participat la activitățile de donare de cărți Bibliotecii Judeţeane „Paul Iorgovici” din Reșița.

Aceștia au fost întâmpinați de managerul instituției, doamna Clara Maria Constantin.

 

Paul Iorgovici, este un reprezentant de frunte al Iluminismului. S-a născut în 28 aprilie 1764 la Vărădia, judeţul Caraş-Severin, şi a decedat în 21 martie 1808. Om de cultură bănăţean, jurist, cercetător al limbii române, Paul Iorgovici face din studiul limbii o ştiinţă a limbii, cum apreciază cercetătorul Crişu Dascălu: „Se poate spune că, prin el, lingvistica românească a devenit o ştiinţă independentă, încetând să mai fie o anexă a istoriei.“

A alcătuit un dicţionar în patru limbi: română, germană, latină şi franceză, cu care a ajuns la litera M. A tradus documente referitoare la originile românilor, aduse de la Roma. A alcătuit o „Scurtă istorie a românilor din Dacia, descrierea celor mai faimoşi împăraţi, filosofi şi bărbaţi ai antichităţii“, pe care nu a reuşit să o publice. În această carte se află şi rugăciunea „Tatăl nostru“, cu litere latine. Deşi nu a observat originalitatea lui Paul Iorgovici, marele istoric Nicolae Iorga apreciază „acest om cu o instrucţie şi cunoaştere de lume neobişnuit de bogate“. Şi tot el scrie: „Poate ar fi dat mai mult dacă «Observaţiile» ar fi fost primite altfel decît cu duşmănie de acei cari-l aveau în puterea lor, şi cu o deosebită răceală.“

 Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” continuă tradiţiile unei biblioteci publice întemeiate încă din 1868, cu primii bibliotecari: Ion Simu şi George Pocrean. Din anul 1974, în conformitate cu prevederile Decretului 703/23.12.1973, Biblioteca Municipală Reşiţa a devenit Bibliotecă Judeţeană, având ca sarcină asigurarea asistenţei de specialitate pentru bibliotecile publice de pe raza judeţului Caraș – Severin.

La șase decenii de la înființare, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” se impune în viața culturală, prin acțiuni ei, prin relațiile cu utilizatorii și cu alte instituții. Cu idei originale și eforturi deosebite ale personalului, biblioteca noastră reușește să satisfacă cerințele de informare și lectură ale utilizatorilor săi, prin intermediul secțiilor și filialelor amplasate strategic și orientate spre toate categoriile de vârstă: copii, adulți, persoane de vârsta a treia. Trebuie menționate în acest sens și secțiile cu fond de carte în limbă străină : franceză, engleză și germană, secția de periodice și bineînțeles, fondul de carte „Banatica”, o sursă valoroasă de documentare pentru cercetători.

Biblioteca Judeţeană Caraş-Severin a primit numele lui Paul Iorgovici în 1993.

Au fost donate acestei instituții cărțile:

  1. ”DIMITRIE CANTEMIR-PUNTE A CUNOAȘTERII ÎNTRE ORIENT ȘI OCCIDENT”
  2. ”SUNT FIU AL ALEXANDRIEI, TELEORMĂNEAN”.
  3. ”SUNT FIU AL TELEORMANULUI, ALEXĂNDREAN”

 

 

 

 

 

 

 

Managerul Bibliotecii Județene ”Paul Iorgovici”, doamna Clara Maria Constantin a donat Asociației Europene ”Dimitrie Cantemir” cărțile: ”Biblioteca și oamenii cărții”- autor Gheorghe Jurma, și ”Pune Doamne, pace-n țară” –autor Marcu Mihail Deleanu.

 

 

 

 

 

 

 

Manifestarea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri despre viața și activitatea lui Dimitrie Cantemir, purtată cu personalul Bibliotecii Județene ”Paul Iorgovici” Reșița.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

  Subscribe  
Notify of