Lucrarea  „Dimitrie Cantemir, punte a cunoaȘterii între Orient Și Occident”, dezbătută Și apreciată de cititorii bihoreni

     Marți 12 decembrie 2017, Asociația Europeană „Dimitrie Cantemir”, a continuat prezentarea lucrării „Dimitrie Cantemir, punte a cunoașterii între Orient și Occident” la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor-Oradea. Participanți au fost cadre didactice și elevi ai Liceului „Aurel Lazăr”, precum și cadre militare în rezervă și în retragere din garnizoanele Oradea și Cluj-Napoca. Activitatea a fost organizată cu sprijinul profesionist al doamnei  Ligia-Antonia MIRIȘAN, managerul bibliotecii. De asemenea, o contribuție importantă la succesul acțiunii a avut-o domnul Gl. Bg. (r) Vasile CREȚU, prof. universitar, președinte al filialei Bihor a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere. Din partea Asociației Europene „Dimitrie Cantemir” a participat Gl. Bg .(r) Mihail Țăpârlea, vicepreședinte. Activitatea a început cu un moment de reculegere, ținut în onoarea regelui Mihai I al României.

Personalitatea regelui Mihai a fost prezentată de către Gl.bg.(r) Vasile Crețu. De asemenea, dl. Țăpârlea a înfățișat contribuția fostului monarh la integrarea României în NATO și în Uniunea Europeană, momentele fericite din viața sa când a fost alături de regele Mihai cu prilejul unor evenimente, precum și prețuirea pe care fostul suveran a avut-o pentru militarii armatei române, atât pentru cei din trecut, și, în egală măsură, pentru cei de astăzi. „Noi am fost onorați de faptul că, în urmă cu câțiva ani,  Majestatea Sa a dorit să se întâlnească cu „militarii săi” pe timpul unei recepții pe care a organizat-o la Palatul Elisabeta”, a afirmat vicepreședintele Asociației Europene „Dimitrie Cantemir”. La acea activitate, au participat cadre militare membre ale Asociației George C. Marshall, precum și generali din conducerea Ministerului Apărării Naționale.

În continuare, gl. Bg.(r) Mihail Țăpârlea, a prezentat, personalitatea complexă a lui Dimitrie Cantemir, opera sa de excepțională valoare pentru cultura românească, europeană și, deopotrivă, universală. Erudiția savantului român era, cu totul și cu totul, excepțională. El vorbea 12 limbi străine, a scris opera în opt limbi, folosind patru alfabete. La 11 iulie 1714, a fost primit ca membru în Academia Regală Prusacă de la Berlin.

În lucrare, Dimitrie Cantemir este prezentat ca fiind nu numai un mare encilopedist,ci și un remarcabil  voievod, diplomat, scriitor, cărturar şi filosof, Ca savant, diplomat, om politic, a fost un liant, un pod al cunoaşterii dintre occident şi orient. A contribuit substanţial la impulsionarea procesului de modernizare a Rusiei. Este  recunoscut în lumea orientală drept clasic al muzicii turceşti, deoarece a folosit un nou sistem de notare a sunetelor și a compus 22 de piese muzicale.

De aceea, este îndrituită afirmaţia potrivit căreia Dimitrie Cantemir este considerat a fi “cel mai erudit principe din ultima mie de ani”. 

Cu toate acestea, s-a menționat că „dosarul cantemirian”, așa cum a scris regretatul cantemirolog poliglot Grigore Ploieșteanu, nu s-a încheiat. Este, însă, necesar să se continuie studierea operei cantemiriene, astfel încât să se treacă de la „etapa de arheologie cantemiriană” la cea de „hermeneutică cantemiriană”, adică aducerea în actualitate a scrierilor sale, etapă menită să identifice rezonațele și impactul pe care le are opera cantemiriană asupra culturii românești și universale actuale.

Lucrarea a fost tipărită în două ediții: prima în limba română și cea de-a doua în limba engleză. Ediția în limba română a fost prezentată la Cercul Militar Național, Fundația Europeană „Nicolae Titulescu”, Bookfest, precum și la Craiova, Iași, Vaslui, Suceava, Caransebeș, Drobeta Turnu-Severin, Constanța, Bacău, Tîrgu-Mureș, Alexandria și nu în ultimul rând  la Chișinău.

În capitala Republicii Moldova, de un ecou deosebit s-a bucurat lansarea ce a avut loc la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, precum și cele de la liceele cu predare în limba rusă „Dimitrie Cantemir” și „Antioh Cantemir”. Tot cu acest prilej, AEDC s-a donat instituțiilor de învățământ și cultură din Basarabia un număr important de lucrări. Drept urmare, în urmă cu câteva luni,  Asociației EuropeneDimitrie Cantemir” i-a fost acordat Premiul Național GALEX pentru „CEL MAI GENEROS MECENA AL BIBLIOTECILOR”.

În expunerea de motive, se menționează faptul că s-a acordat acest premiu Asociației Europene ”Dimitrie Cantemir” pentru „suportul acordat bibliotecilor din Moldova prin completarea colecțiilor cu ediții ce promovează rezonanțele operei marelui enciclopedist român [Dimitrie Cantemir] în spațiile culturale europene, precum și unele aspecte controversate ale vieții lui Cantemir”.

Privitor la ediția în limba engleză, vorbitorul a menționat faptul că un număr important de exemplare ale acestei lucrări au fost donate unui număr de 89 de universități, situate în topul primelor 500  de universtăți la nivel mondial-din Austria, Belgia, Canada, Cehia, China, Franța, Germania, Italia, Japonia ,Marea Britanie, Olanda, Polonia, Rusia, Slovacia, SUA, Suedia, Turcia, Ucraina și Ungaria. De la mai multe universități s-au primit scrisori de mulțumire pentru gestul de a le fi fost donată o lucrare valoroasă despre marele enciclopedist român.

În continuare, au fost prezentate, în sinteză, unele aspecte controversate ale vieții și operei lui Dimitrie Cantemir, cum sunt: Dimitrie Cantemir opioman? Cantemir, membru al Ordinului masonic roșicrucian? Cantemir iscoadă rusă? Cantemir și iubirea dintre prințesa Maria Cantemir și țarul Petru cel Mare; mitul lui Vlad Putină. Prin aceasta, însă -a subliniat vorbitorul-, nu se diminuează cu nimic contribuția cantemiriană la dezvoltarea spiritualității românești, europene și universale.

În finalul activității, au fost donate câteva exemplare  ale lucrării în limba română  Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor-Oradea și Liceului ”Aurel Lazăr.”

Biblioteca „Gheorghe Șincai” are tradiții foarte vechi în zona Oradei și chiar bihoreană., fiind  instituţia în care se adună şi se păstrează publicaţii, cărţi şi periodice. În prezent, este un veritabil „focar” de cultură, frecventat și apreciat mult de către elevi, studenți, profesori, cât și de către publicul larg.

 

Leave a Reply

Be the First to Comment!

  Subscribe  
Notify of