Joi 26 octombrie 2017, secretarul general al Asociației Europene ”Dimitrie Cantemir” domnul col.(r.) Viorel Ciobanu a fost prezent la Biblioteca municipală ”Mihail Halici” din Caransebeș.

Mihail Halici (n. 9 octombrie 1643Caransebeş – d. 1712, Londra?) a fost un cărturar umanist, poet, autor al Dictionarium valachico-latinum, de o mare importanţă pentru istoria literaturii române. Este autorul primei poezii în versuri metrice din literatura română. Are meritul a de fi stabilit primele contacte culturale româno-engleze.

Prima odă românească (1674) compusă de Halici a fost dedicată umanistului ungur Papay Pariz

S-a născut în Banat, la Caransebeş, unde a făcut şi studiile primare. Studiile secundare le-a urmat la gimnaziul reformat din Sibiu, apoi la gimnaziul academic reformat din Aiud. Pe când era pe băncile gimnaziului, a versificat o poezie în limba latină, dedicată prietenului său. După ce a finalizat studiile secundare, a plecat în străinătate, cerând în1665 înscrierea la universitatea din Nürnberg.

După finalizarea studiilor superioare, s-a reîntors acasă şi a preluat conducerea şcolii reformate din Orăştie. Avea o bibliotecă de peste 500 de volume, ca dovadă a preocupărilor sale culturale.

Autointitulat „Valachus Poeta”, Halici a devenit celebru prin oda scrisă la 1 iunie 1674 prietenului său Franciscus Pariz Papay, cu ocazia obţinerii de către acesta a titlului de doctor în medicină. Această odă este prima poezie din literatura română scrisă în hexametre şi pentametre. Deşi ortografia odei are influenţe maghiaro-săseşti, toate cuvintele ei sunt de origine latină.

Cea mai importantă operă a lui Mihai Halici este un vocabular românesc-latinesc, Dictionarium valachico-latinum, cu 5.000 de cuvinte. Scris cu litere latine şi cu ortografia ungaro-săsească obişnuită în cercurile românilor calvini, dicţionarul este foarte valoros întrucât redă limba ţărănească din Banat. Însemnătatea acestei lucrări nu stă numai în bogăţia materialului lexical ci, mai ales, în faptul că pentru întâia oară se pune alături, într-o lucrare lexicografică, limba română cu cea latină din care s-a născ

 

Activitatea a început la ora 16.00 în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeș, și s-a desfășurat în cadrul manifestării de premiere a tinerilor cititori la concursul ”Bătălia cărților”. La concurs s-au înscris 77 de elevi din școlile generale și liceele din municipiul Caransebeș.

La manifestare au luat parte primarul Felix Borcean, viceprimarul Marius Isac, directorul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” din Reşiţa, Clara Constantin, bibliotecari, cadre didactice, părinţi şi, mai ales, foarte mulţi elevi.

Mircea Moscovici, directorul Bibliotecii Municipale „Mihail Halici” şi totodată amfitrionul acestei manifestări, a spus că această primă ediţie a „Bătăliei cărţilor” desfăşurată la Caransebeş a depăşit toate aşteptările organizatorilor, anunţând şi faptul că, în acest an, numărul cititorilor a crescut cu aproximativ o treime faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar acest lucru se datorează tocmai interesului generat de această acţiune.

Directorul Bibliotecii Municipale „Mihail Halici” a adăugat că, datorită acestui fapt, organizatorii, sprijiniţi de Primăria şi Consiliul Local Caransebeş, au hotărât să acorde cele mai importante premii din istoria concursurilor derulate de această instituţie.

Primarul Felix Borcean s-a referit la faptul că această premiere consistentă se datorează interesului arătat de elevi pentru lectură. „Lucrul acesta îmi dovedeşte că îi contraziceţi constant pe cei care spun că această generaţie nu mai citeşte. Niciodată n-am fost de acord cu această afirmaţie. Faptul că, astăzi, sunteţi atât de mulţi, îmi dovedeşte încă o dată că sunteţi o generaţie frumoasă, cu preocupări nobile, şi vă îndemn să continuaţi această îndeletnicire şi să atrageţi alături de voi cât mai mulţi colegi. Şi vă mulţumesc că citiţi!”, a spus edilul municipiului.

„Am aflat puţin mai devreme că astăzi este Ziua Fericirii. Este o zi în care eu, una, sunt extrem de fericită să întâlnesc atât de mulţi tineri frumoşi şi pasionaţi de lectură. Noi, la Reşiţa, suntem la cea de patra ediţie a acestui concurs, şi vă mărturisesc că nu am avut până acum un număr atât de mare de participanţi. Prin urmare, vom încerca să-i impulsionăm, vorbindu-le şi celor de la Reşiţa despre această performanţă a voastră”, a spus Clara Constantin, directorul Bibliotecii Judeţene.

În pauza pentru deliberare a juriului, în vederea stabilirii câștigătorilor primei ediții concurs ‘Bătălia cărților‘, au fost lansate cărțile:

  1. ”DIMITRIE CANTEMIR-PUNTE A CUNOAȘTERII ÎNTRE ORIENT ȘI OCCIDENT”
  2. ”SUNT FIU AL ALEXANDRIEI, TELEORMĂNEAN”.
  3. ”SUNT FIU AL TELEORMANULUI, ALEXĂNDREAN”.

 

Domnul secretarul general al Asociației Europene ”Dimitrie Cantemir”, col.(r.) Viorel Ciobanu, a purtat o discuție constructivă, educativă și informativă cu tinerii din sală despre opera, viața și activitatea lui Dimitrie Cantemir, despre patriotism, identitate și demnitate românească.

Auditorii au răsplătit pe domnul colonel Viorel Ciobanu cu aplauze prelungi.

La finalul manifestării secretarul general al Asociației Europene ”Dimitrie Cantemir” col.(r.) Viorel Ciobanu a fost invitat să se fotografieze cu merituoșii câștigători ai concursului ”Bătălia cărților”.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

  Subscribe  
Notify of