ASOCIAȚIA EUROPEANĂ ”DIMITRIE CANTEMIR” (AEDC) A FOST INVITATĂ ÎN ZIUA DE 20 FEBRUARIE 2017 LA ACADEMIA ROMÂNĂ, PENTRU A PARTICIPA LA MANIFESTAREA PRILEJUITĂ DE ÎMPLINIREA A 90 DE ANI DE CĂTRE ACADEMICIANUL MIRCEA MALIȚA.

La acest eveniment au participat din partea AEDC: gl.bg. Mihail Țăpârlea– vicepreședinte, gl.bg. Ionel Cantaragiu–membru în Consiliul Director, col.r. Viorel Ciobanu–secretar general.

Evenimentul a avut loc în Aula Academiei Române și a început la ora 10.00, printre invitați  numărându-se: academicieni, diplomați, politicieni, oameni de cultură și artă.

Manifestarea a fost organizată Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române și Fundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN).

Sesiunea omangială a fost deschisă de Academician Valentin I. VLAD, Președintele Academiei Române, care a prezentat personalitatea multilaterală a sărbătoritului, evidențiind faptul că a fost director al Bibliotecii Academiei între 1950-1955. De asemenea, a prezentat în mod special activitatea de matematician prin lucrările produse (Programarea pătratică (1968)-în colaborare, Matematica organizării (1971, tradusă în limba engleză în 1974)-în colaborare, Programarea neliniară (1972)-în colaborare, Modele matematice ales sistemului educațional (1972) -în colaborare, Triade (1973), Asupra schemelor cu diferențe finite iterate -în colaborare).

În continuare academicianul Dan BERINDEI, Preşedintele Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie l-a felicitat pe sărbătorit, amintind că este mai mare cu 4 ani decât domnul Malița și i-a urat multă sănătate și viață lungă, relevând activitatea eseistică a sărbătoritului (Repere (1967) Sfinxul (1969), Pietre vii (1973), Zidul și iederea (1977), Idei în mers (vol. I-1975, vol. II-1981), No limits to learning. Bridging the Human Gap (1979)-în colaborare, Zece mii de culturi, o singură civilizație- Spre geomodernitatea secolului XXI (1998).

Academicianul Nicolae MANOLESCU, Preşedintele Uniunii Scriitorilor, a evidențiat faptul că este cu o generație mai mic decît sărbătoritul și a relevat momentele din viața sa care s-au intersectat cu cele ale domnului Malița, în țară și în străinătate.

Academician Nicolae PANIN, Preşedintele Secţiei de Ştiinţe Geonomice,  Membru în Colegiu Director al FUMN a relevat cîteva contribuții ale sărbătoritului în domeniul cercetărilor prospective (Cronica anului 2000 (1969, tradusă în germană, polonă, slovacă, ungară și spaniolă, Aurul cenușiu (3 vol.)).

Ambasadorul Emil HUREZEANU (membru suspendat al Consiliului Director FUMN), neputând participa la manifestare –fiind la post în Germania- a trimis o înregistrare video, prin care a omagiat rolul domnului Mircea Malița în cultura și diplomația românească.

Ambasador Liviu BOTA , Preşedinte al Consiliului Director FUMN a evidențiat activitatea diplomatică a sărbătoritului (adjunct al ministrului Afacerilor Externe, ministru al Învățământului (1970-1972), ambasador în Elveția (1980-1982), iar apoi în SUA (până în 1984).

Prof. Univ. dr. Dan DUNGACIU (Director ISPRI și Președinte FUMN) a prezentat activitatea sărbătoritului în domeniul științelor sociale și politice (Pagini din trecutul diplomației românești (1966)-în colaborare cu Virgil Cândea, Diplomația. Școli și institutții (1970), Diplomatie roumaine (în franceză, engleză și rusă, 1970),Teoria și practica negocierilor (1972), Jocuri pe scena lumii (2007), Tablouri din războiul rece (2007), Între război și pace (2007), Istoria prin ochii diplomatului (2014) , Cold War Diplomacy: A Romanian diplomat’s memoirs (2014).

De asemenea, a relevat faptul că domnia sa este președinte fondator al Fundației Universitare a Mării Negre

În incheiere a luat cuvîntul sărbătoritul, academician Mircea Malița, care a mulțumit pentru sesiunea omagială organizată cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani.

A relevat pe scurt cele mai importante momente ale vieții sale, ale formării sale ca diplomat și om de cultură. A evocat personalitatea a 3 oameni care i-au jalonat cariera și destinul: Mihail Sadoveanu, Ion Gheorghe Maurer, și Grigore Moisil, povestind aspecte trăite și inedite lângă acești mari titani.

La finalul manifestării a avut loc o recepție, la care reprezentanții AEDC au socializat cu invitații la acest eveniment.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

  Subscribe  
Notify of